Mattilsynet advarer mot deodorantbruk?


 

Mattilsynet har gått ut med en advarsel mot bruk av et vanlig produkt, denne gangen er det deodoranter med antiperspiranteffekt som er den store stygge ulven. Mattilsynet mener du burde begrense bruken av deodoranten din om den inneholder aluminium. Dette høres jo ikke bra ut, er det virkelig metall i deodoranten jeg bruker? Eller...?

Etter dette ble nevnt i media er det mange som er blitt bekymret for metallet aluminium i deodoranter, og på nettet florerer det av ulike oppfatninger av hva det egentlig er. Aluminiumssalter som virkestoff i deodoranter har vært i bruk i en årrekke, og er godt dokumentert. Virkestoffet som skaper antiperspiranteffekt i deodoranter, er som oftest aluminiumsklorid som er et salt som blant annet er fremstilt av aluminium. Det dreier seg altså om salter, ikke aluminium. Ifølge medisinsk ekspertise er dette helt harmløst.

- Når vi snakker om aluminiumeksponering er det bare salter som er aktuelle. Man får ikke i seg noe metallisk aluminium ved å bruke deodorant, forteller professor Tore Sanner ved Institutt for Kreftforskning ved Radiumhospitalet i Oslo.

Så bruk av deodoranter som inneholder aluminiumsalter regner professoren som helt ufarlig. Noen tror også at måten dette virker antiperspirerende på er at aluminium "stenger av" porene og stopper svetten lokalt ved påføring. Dette er i følge hudlegen ikke mulig. (Kilde: artikkel på klikk.no)

VG la ut en sak om dette like før nyttår, som blir litt komisk, fordi den egentlig ikke konkluderer med noe som helst:

  • Inntak med høye doser har i dyreforsøk vist lav giftighet
  • Langvarig inntak av aluminium er ikke vist å føre til utvikling av kreft
  • Høye doser kan ved langvarig inntak gi skader på nervesystemet både i avkom og voksne mus og rotter
  • Negative effekter på forsøksdyr kan ikke overføres direkte til mennesker, men det er en indikasjon på at for store doser av aluminium kan være skadelig

Igjen, det er som sagt ikke rent aluminium som påføres huden....

Et annet virkestoff som også får mye negativ oppmerksomhet er parabener. Men hva er det egentlig?
"Parabener er en fellesbetegnelse på en gruppe stoffer som brukes som konserveringsmidler i kosmetikk og kroppspleieprodukter, legemidler og mat. Alle produkter som inneholder vann må være konservert om de ikke er sterile. Dette for å motvirke oppvekst av mikroorganismer som kan gjøre skade på huden."
 
Det er altså en gruppe virkestoffer som forlenger varigheten til produktet ditt slik at det ikke skal bli farlig for deg å bruke. Dette blir også omtalt i saken fra klikk.no:

- Parabener er et effektivt preserveringsmiddel i kosmetikk. De gir ingen allergiske reaksjoner, og det finnes absolutt ingen sammenheng mellom brystkreft og bruk av parabener, forklarer professor Sanner. (Kilde: artikkel på klikk.no)

For den som likevel blir skeptisk finnes det alternativer, for eksempel bestselgeren Biotherm Deo Pure finnes i en utgave uten aluminium, den skiller seg ut med grønn kork. 

Mange kvinnelige kunder i parfymeriet jeg jobber i, har siden i vinter begynt å spørre om deodoranten deres inneholder aluminium og parabener fordi de har hørt at dette fører til brystkreft. Selv om dette altså ikke er dokumentert noe sted. 

Har du, eller kommer du til å bytte ut deodoranten din?


 

For de som ønsker mer lesestoff om dette temaet, sjekk ut bloggen til Gunnar Tjomlid.

3 kommentarer

Elin L.

25.05.2014 kl.14:26

Bra innlegg!

Marianne

05.10.2014 kl.21:46

Bli med på brystkreftkonkurransen på bloggen min:

http://storjentelitenverden.blogg.no/1412456081_brystkreft_konkurrans.html

erik skas

03.06.2016 kl.23:57

Hei Elin

Vi har akkurat lansert en ny serie.

Det er verdens første antiperspirante deodorant uten aluminium.

Den er uten alle farlige stoffer og med nydelig dufter.

Kan vi sende deg en pakke med testere.

Og evt til hvilken adresse?

www.destilife.no

Mvh Erik

Skriv en hilsen!

ElinHS

ElinHS

30, Tromsø

Bor i Tromsø, med mine to Ragdoll katter, samboeren min og døtrene våre. Blogger i hovedsak om skjønnhetsprodukter, interiør og selvfølgelig blir det noe om mammarollen! Følg min interiørkonto på instagram: @solvegen

Follow on Bloglovin

Instagram

Kategorier

Arkiv

hits