Opp/Ned metoden 

Jeg har hørt uendelig mange råd og metoder som skal lære babyen å sovne selv og ikke trenge hjelp feks i form av kos, vugging eller amming. Ferbers metode er det mye snakk om. I korte trekk skal du der la barnet ligge i sengen alene og prøve å finne roen selv, hvis barnet begynner å gråte skal du vente i tidsintervaller på 3 minutter og gradvis øke tiden før du går inn til barnet. Dette er da altså en skrikekur som jeg ikke er veldig begeistret for. Det er gjort forskning på at barn som ligger alene og gråter kan utvikle hjerneskade og at de faktisk ikke roer seg ned men at de bare gir opp og gråte men fremdeles er opprørt. Dette føltes overhodet ikke riktig for meg. Jeg liker ikke å ligge alene og gråte, og et barn har ikke språk men må gråte for å si fra at de ikke har det bra. Da vil jeg absolutt ikke ignorere gråten.

En mildere utgave av Ferbers metode blir gjerne anbefalt av helsestasjon men jeg ville ikke at hun skulle ligge å gråte uten trøst på noe måte. Vi måtte likevel finne en måte å lære barnet vårt å sovne selv slik at pappaen kunne legge henne selv om han ikke har pupp å gi ;) Jeg synes det har vært spesielt vanskelig siden jenta vår ikke tar smokk eller flaske, det kan ofte hjelpe barnet å roe seg når det ikke blir ammet. Hun har etterhvert funnet trøst i en gammel t-skjorte og en bamse, så de bruker vi for det de er verdt!

Jeg kom over OPP/NED metoden, som absolutt ikke handler om å holde ungen opp-ned! Det er rett og slett en metode hvor barnet får trøst og kos men legges ned når det er rolig og tas opp av sengen med en gang det gråter. Det er en metode for barn som ikke lar seg trøste mens de ligger i sengen, men at de etterhvert skal godta dette. Denne metoden passet oss bedre og hørtes trygt ut. Den skal passe for barn fra 3-12 mnd ca, men jeg ville personlig ventet til nærmere halvåret enn 3 mnd...
Her kommer en forklaring på metoden og under står våre erfaringer:

OPP/NED metoden (hentet fra barnogsøvn.no) (Mine egne kommentarer i parantes)

Opp/ned metoden stammer opprinnelig fra en bok som heter "The Baby Whisperer" av Tracy Hogg. Hun opererer med en tanke om fast rytme på døgnet, noe som kan være nyttig for noen. Det tenker jeg ikke gå nærmere inn på annet enn å advare mot å gi mat til faste klokkeslett, selvregulering er utvilsomt best for babyen.

Du starter med å lage en kveldsrutine. Noe ala bade, bleie, ta på pysj, lese bok og kanskje amme/flaske på sengekanten. Følg den en ukes tid for at barnet skal venne seg til at det er dette som skjer før det er sovetid. Du kan også forberede barnet ved å vise barnet sengen og fortelle at "her skal du sove på fredag". (Tilpass etter barnets alder. Yngre barn vil kanskje ha behov for å "bli kjent med" sengen og vite at den er et trygt sted, feks ved å vise sengen, la barnet være i sengen, ha lesestund i sengen etc. Vi hadde allerede leggerutiner og ville bruke metoden istedenfor å amme i søvn, så vi begynte metoden en kveld vi hadde overskuddet, siden vi forberedte oss på en lang kveld og lang natt)

På fredag, eller når det passer, etter kveldsrutinen legger du barnet i sengen. Hvis barnet klager forsøker du først å trøste barnet i sengen. Hvis det ikke virker, ta barnet opp av sengen og gi den trøst som skal til. (Teorien sier at du ikke skal ha øyekontakt for å unngå å gjøre barnet oppspilt, du skal ikke ha mye lys eller andre ting i rommet. Vi hadde planlagt å bare ta henne opp og inntil oss for å roe henne ned, hvis det ble nødvendig vugge litt men gjøre minst mulig når vi tok henne opp. Gjør det som passer ditt barn og fungerer best for dere.)

I det sekundet barnet roer seg/blir stille  legger du barnet ned i sengen igjen. Fortsett med umiddelbart å plukke opp barnet hvis det blir mye fortvilelse. Barn som virker misfornøyde men ikke redde/fortvilet/lei seg kan først trøstes i sengen hvis det ser ut til å være nok. Lytt til magefølelsen din. (Noen barn vrir og spenner kroppen når de blir tatt opp, legg da ned igjen og ta opp på nytt ved protest. Bare senk barnet i sengen og la touche madrassen og ta opp igjen for å "starte på nytt".)

Dette gjentas til barnet sovner. Det kan ta timesvis, og deretter dagesvis. Det skal ta kortere tid for hver dag. Dette er helt nytt for barnet og han opplever det nok noe underlig så det lønner seg nok å være tålmodig. (Vær sikker å rolig, dette virker faktisk hvis man er konsekvent! Det kan lønne seg at feks far tar de første to dager, så tar mor et par dager osv.)

Hvis barnet blir hysterisk eller det tar like lang tid hver kveld i mange dager så ikke vær redd for å gi deg eller utsette til barnet er blitt større. Det er ikke et nederlag hverken for deg som forelder eller barnet hvis det ikke virker.

Når barnet er mer komfortabel med å være i sengen sin, kan man forsøke å gi trøst i sengen fremfor å ta barnet opp. 

 

DAG 1:

Vår rutine: kveldsmat kl 18, stell kl 1830, amming og legging kl 19.

Jeg ammer barnet på rommet hennes som vi pleier, hun spiser så mye hun vil ha, jeg tar henne opp, lar hun rape og legger henne i sengen. Så lot jeg pappaen ta over. Han skal legge henne de to første dagene. Jeg tror hun kommer til å bli frustrert om jeg tar henne opp og hun ikke blir ammet. Etter ca 20 minutter sover hun. Overrasket over hvor greit det gikk, og vi var avslappet alle sammen fordi vi følte metoden var enkel og grei.
Hun pleier alltid å våkne kl 23 og 03, og da pleier vi å amme. Vi forventer at hun våkner til samme tidspunkter og skal ta nøyaktig samme metode da.
Hun våkner kl 23, pappaen går inn og gjennomfører "ritualet", hun sovner fort igjen. Hun våkner kl 03 og nå er det min tur siden pappaen skal på jobb om få timer. Jeg går inn og starter med opp/ned, mens jeg nynner vuggesangen vi pleier å synge. Hun roer seg med en gang jeg tar henne opp, og blir illsint når hun blir lagt ned. Så roer hun seg plutselig og begynner å leke med kosekaninen sin og vil bite på hånden min som stryker på henne. Hun ligger sånn en stund og pludrer før hun blir frustert og vi starter påan igjen med opp/ned. Etter noen runder legger hun seg til rette i favorittsovestillingen og prøver å sovne. Hun vrir på seg og fikk ikke til å sove, så vi starter på nytt igjen med opp/ned. Så roer hun seg, legger seg til rette og sovner mens jeg nynner og stryker henne på hodet. Det tok 1 time og 20 minutter, men det gikk. Så sover hun til litt over 7 og vi står opp.

DAG 2:

Vi gjør samme kveldsrutiner som alltid, jeg ammer henne på rommet og så skal pappaen legge henne. Hun er stuptrøtt i kveld, holdt på å sovne med en gang hun fikk puppen så ble ikke mye amming. Pappaen legger henne bare rett i senga og hun sovner. Hun våkner til etter en liten stund men sovner fort igjen når pappaen kommer inn og trøster. Så sov hun til kl 01, pappaen går inn og trøster hun sovner fort. Samme kl 03 og kl 05. Men hun var urolig siste del av natta, kl 06 vil hun absolutt ikke sove mer og vi står opp litt over 6.

DAG 3:

Min tur å legge. Jeg gjør som alltid og etter å ha ammet legger jeg henne i senga og hun sovner umiddelbart. Hun våkner etter en liten stund som hun ofte kan gjøre, men jeg trengte ikke ta henne opp. Jeg strøk henne på hodet og nynnet, til slutt tok hun meg i hånda og la seg for å sove. Hun holdt hånden min til hun sovnet godt og jeg gikk ut. Det tok ikke mange minuttene.
Så sov hun helt til kl 04, noe som nesten var rekord. Da var hun derimot ganske klar for å bli ammet, og jeg brukte vel to timer på å få henne til å sovne igjen. Trengte ikke drive masse opp og ned av senga, fikk roet henne i senga med å stryke på kinnet og panna samt nynning. Var sliten og svett men sta og bestemt. Hun sovna til slutt :)
Var redd hun kanskje var sulten siden det tok tid å få henne til å sovne på natta, men hun spiste ikke overraskende mye til frokost, og var ikke desperat etter å bli ammet på morgenen heller. Så det var kun vane at hun ville ha pupp kl 04 det er jeg helt sikker på. 

DAG 4:

Gruer meg ikke lengre til legging, jeg ammer og koser og legger henne rett ned, som kveldene før sovner hun umiddelbart. Dette er så fantastisk befriende! Denne kvelden sov hun litt uroligere, men var aldri ordentlig våken. En gang måtte jeg inn å stryke på henne og etter det var hun rolig.
Hun sov til kl 3, den oppvåkninga som jeg gruer meg litt til, men denne gangen var det enklere. Jeg trøstet henne mens hun lå i senga og tok henne ikke opp. Bøyde meg ned og lot henne ruske i håret mitt som hun liker veldig godt og da sovna hun.
På morgenen var det skjedd en endring, jenta som ikke har hatt lyst på fast føde på flere uker spiste en hel porsjon grøt til frokost! Hun har bare spist et par skjeer grøt, et par skjeer middag eller noen få biter brød i flere uker, og derimot spist seg opp på morsmelk om natta. Endelig virker det som hun skjønner at hun må spise mer på dagen. Håper dette vedvarer! Så deilig å se henne ha matlyst! 

DAG 5:

Hun sovner umiddelbart i senga, sover hele natta og står opp kl 07 :)

DAG 6:

Sovner umiddelbart, lager noen lyder i 21tida og jeg er inne til å se til henne men hun legger seg til å sovne igjen. Sover i ett til kl 05, sovner igjen når jeg går inn men sover bare til kl 0545 i dag! 

Jeg er strålende fornøyd med denne metoden og skal fortsette å være konsekvent om hun våkner om natta fremover! 

 

Her kan du lese i korte trekk om andre metoder og litt råd.

 


småbarn, metode, søvn, søvnvansker, amme, i, søvn, baby, spedbarn, trøst, opp/ned, opp, ned, metoden,

5 kommentarer

Christiane

01.01.2017 kl.13:31

Hvor gammelt var barnet da?

ElinHS

06.01.2017 kl.22:02

Christiane: Hun var ca 9 mnd.

Karoline

14.01.2017 kl.22:26

Hei.

jeg har drevet med denne metoden i 1uke, men er ikke engang i nærheten av samme resultat som deg. Nå er min gutt straks 7mnd, han spiser noe fast føde, men ammes mest. Prøver å introdusere mer og mer hver dag, men han er en skikkelig puppegutt, så har kun fått til litt grøt morgen og kveld. Jeg er ikke klar for å ta kampen om at han skal avvennes amming på natt, og han våkner nesten på sekundet hver andre time, og han lager et helvete uten like dersom han ikke får mat :( hvor mye spiste di på dagen? Så du skrev at hun bare spiste litt; men var det både frokost, lunsj, middag og kvelds? Jeg har lyst til å gi opp hele dette opplegget, da det ikke gir meg mye annet enn litt kortere tid på å sovne etter amming :(

L

27.01.2017 kl.23:44

Takk for en god forklaring, utrolig hjelpsomt å lese! Vi skal begynne å lære vår straks 7 mnd gamle jente til å sove i egen seng på vårt rom og tror vi vil gå for denne metoden. :)

Iselin

14.02.2017 kl.10:31

Interessant å lese om din erfaring! :-) Høres ut som en metode jeg vil prøve på min gutt snart! :-) Han har ikke kunnet/villet sove i egen seng hittil, må sove tett inntil puppen i min seng, og legger seg ca kl 23 med meg (pga han har slitt mye med uro om kveldene og vi får han ikke til å sove på noen annen måte da, jeg kan heller ikke snike meg ut av senga etter å ha ammet han i senga mi, for da våkner han også). Han er nå 10,5 uker gammel, og tenker å vente til han er rundt 14 uker kanskje. Men han må jo fortsatt da ha pupp om natta, så metoden kan vel brukes likevel? Bare at jeg tar han opp hvis han våkner på natta, for så å legge han tilbake i senga si igjen etterpå?

Skriv en hilsen!

ElinHS

ElinHS

30, Tromsø

Bor i Tromsø, med mine to Ragdoll katter, samboeren min og døtrene våre. Blogger i hovedsak om skjønnhetsprodukter, interiør og selvfølgelig blir det noe om mammarollen! Følg min interiørkonto på instagram: @solvegen

Follow on Bloglovin

Instagram

Kategorier

Arkiv

hits